Make your own free website on Tripod.com
De Beatles
Ontstaan van de Beatles

HOME

Liverpool was aan het eind van de jaren 50 niet anders dan welke Engelse stad ook, met vervelende tieners die in koffieshops rondhingen en over rock & roll en het andere geslacht praatten. John Lennon bijvoorbeeld, hield zich voornamelijk bezig met dwarsliggen, terwijl hij met een minimum aan inspanning door zijn middelbare schoolopleiding probeerde te komen. Hij vormde met wat schoolvrienden de Quarry Men(genoemd naar zijn school: Quarry Bank High), een groepje dat weinig succes had met hun pogingen om muziek te maken. Gebrek aan bekwaamheid was een ding, maar het grootste probleem was het gebrek aan fatsoenlijke instrumenten. De muziek van de Quarry Men was typisch voor die tijd, een mengeling van skiffle(=mengsel van jazz, blues, coutry- en folkmuziek) en rock & roll. Skiffle was ideaal voor groepen met een beperkte keuze aan instrumenten, want de belangrijkste elementen waren een gitaar en een bas.

Toen John in 1958 van de Quarry Bank High School kwam en naar de plaatselijke kunstacademie ging, was hij bekend als iemand die in een band speelde en wist hij een aantal nieuwe leden aan te trekken. In de eerste plaats Paul McCartney en de jonge en verlegen George Harrison. Beide hadden een zeker muzikaal talent en Lennon zag een kans om vooruit te komen. Met de toevoeging van Colin Hanton aan de drums veranderde de Quarry Men in "Johnny and the Moondogs".

Johnny and the Moondogs kregen er in 1959 een nieuw lid bij, Stuart Sutcliffe(vriend van Lennon van de kunstacademie). Hij kon geen noot spelen, maar Lennon hield vol en toen Sutcliffe en kunstwedstrijd won en in staat was een basgitaar te kopen, hoorde hij erbij.

Allan Williams, de eigenaar van een koffieshop waar Lennon en zijn vrienden veel kwamen, kreeg het verzoek de groep te helpen om professioneler te worden en hij deed dat ook. Hij had een vastbesloten en methodische aanpak: de plaats van de bijna voortdurende ontbrekende drummer werd weer gevuld toen hij Tommy Moore erbij haalde, en daarna wist hij een auditie te regelen bij de Engelse popimpresario Larry Parnes (deze had een bijzonder indrukwekkende lijst van artiesten in het land). Voor deze auditie veranderde de groep weer van naam, deze keer in de "Silver Beatles". Parnes was onder de indruk en de groep mocht samen met de ster Johnny Gentle een tournee door Schotland maken.

Na de optredens in Schotland begon Williams de band zelf te boeken, hij was ervan overtuigd dat ze misschien geen wereldveroveraars waren, maar dat ze wel in staat waren een behoorlijk optreden te geven. Toen zich die gelegenheid voordeed groepen naar Duitsland te sturen, mochten de Beatles(afkorting van Silver Beatles) mee met Derry and the Seniors, een ander populaire groep uit Liverpool. Deze keer met Pete Best aan de drums om de ontevreden Moore te vervangen. Best gaf de indruk te willen blijven, en ze zorgden er alle vijf voor vrij te kunnen nemen van school of werk om aan het Hamburgse avontuur te kunnen beginnen.

De Beatles waren in eerste instantie geboekt voor de Indra, maar ze werden al snel verplaatst naar een grotere club, de Kaiserkeller, waar hun wilde rock & roll shows heel populair begonnen te worden. De groep overleefde op pillen en adrenaline. Hun onderkomen was koud en vochtig, maar de Beatles waren zo verbaasd dat ze betaald werden, dat ze niet op de negatieve kanten letten. Hun regelmatige bezoeken aan Hamburg hadden hun repertoire en hun prestatie verbeterd, en de concurrentie in Liverpool moest hun muzikale vooruitgang wel erkennen. Hoewel ze ook kritiek kregen omdat Harrison nog minderjarig was en omdat Best en McCartney van brandstichting werden verdacht. Zelfs Sutcliffe had zijn plek gevonden, hoewel hij na de laatste reis naar Duitsland achterbleef omdat hij zich daar op de kunstacademie had ingeschreven en verloofd was met een Duits meisje. Ook Williams beŽindigde zijn samenwerking met de Beatles omdat hij zijn gebruikelijke percentage niet meer kreeg(de groep had de boeking in de Top Ten Club in Hamburg zelf geregeld).

Duistland was zelfs het land waar de Beatles hun eerste studiowerk deden. Tijdens hun eerste trip naar Hamburg hadden ze een opname gemaakt met Ringo Starr, een lid van Rory Storms Hurricanes, en in 1961 werden ze als The Beat Brothers vermeld op de plaat van Tony Sheridan.

Toen de Beatles in 1961 terugkeerden naar Engeland, begonnen ze weer aan hun concerten in de Cavern Club, waar ze zes maanden daarvoor voor het eerst hadden opgetreden. Ze begonnen serieus te overwegen om professioneel te worden, maar deze keer was niet de drummer het probleem, maar het gebrek aan een manager die hun talent kon begeleiden.

Brian Epstein, die al van de groep gehoord had, ging op een dag een kijkje nemen in de Cavern Club en nadat hij zich verder geÔnformeerd had, bood hij zijn diensten als manager aan. John en Paul, die de Beatles vertegenwoordigden, gingen akkoord.